E-learning: betekenis en voorbeelden in Nederland

Wat is de betekenis van e-learning en waarvoor gebruiken we deze vorm van onderwijs in Nederland? En welke inspirerende voorbeelden zijn er? E-learningspecialist Knowledge Monk neemt je mee naar leren op afstand.

Wie informatieve YouTube-video’s bekijkt, online quizzen speelt of een woordspel op de smartphone doet, is bezig met e-learning. Maar er zijn ook complete online leermodules met leerdoelen, gestructureerde informatie, passend bij diverse leerstijlen en een toets.

e-learning maken

E-learning betekenis

De e-learning betekenis is dan ook breed, namelijk ‘leersituaties waarbij de mogelijkheden van internettechnologie worden gebruikt’. Deze internettechnologie is vaak een leeromgeving achter een inlog op internet, intranet of extranet. Die leeromgeving is beschikbaar zolang de cursist een laptop of smartphone bij zich heeft en een internetconnectie heeft.

Meestal bestaat een e-learning uit modules over een bepaald onderwerp of een inwerkprogramma. De e-learning kan op zichzelf staan of een aanvulling zijn op andere vormen van onderwijs, bijvoorbeeld studieboeken of klassikale lessen. Microlearning is ook een vorm van e-learning. Dit zijn korte modules waarbij de cursist binnen vijftien minuten de e-learning doorloopt.

>>> In onze e-books voor de zorg en horeca lees je alles over wat e-learning is, wat de voordelen zijn, welke e-learnings Knowledge Monk heeft ontwikkeld en wat de ervaringen van onze opdrachtgevers zijn.

Ontvang het e-book E-learning voor de zorg Ontvang het e-book E-learning voor de horeca

Wat valt buiten de betekenis ‘e-learning’?

“Er zijn veel e-learnings op de markt die je eigenlijk geen e-learning kunt noemen”, vertelt Daniëlle Veldhuis in een eerder artikel van Knowledge Monk. “Denk aan pagina’s van een bestaand boek die online zijn gezet, of een e-learning waarbij studenten alleen lesstof kunnen lezen zonder enige interactiviteit.” Dit is een gemiste kans, vindt ze. “De toegevoegde waarde van een e-learning is juist interactiviteit, verschillende leervormen, toegankelijkheid en flexibiliteit.”

Overigens vervangt een e-learning niet de authenticiteit van volwaardig onderwijs en klassikaal leren. In een duurzaam leertraject blijven klassikale lessen belangrijk. Het weten dat iets werkt is namelijk niet altijd voldoende: cursisten moeten het ook ervaren, voelen en ervan overtuigd zijn dat het werkt.

E-learning in Nederland

Persoonlijke ontwikkeling, kwalificaties verbeteren, nieuwe vaardigheden opdoen, nieuwe wet- en regelgeving of bij- en omscholing – het zijn redenen om e-learning in Nederland te doen. Niet alleen in Nederland is e-learning in opkomst; bedrijven over de hele wereld gebruiken steeds vaker e-learning om medewerkers in te werken, te ondersteunen en processen te stroomlijnen.

Het heeft namelijk vele voordelen die traditioneel leren niet heeft. Het heeft lagere trainingskosten en een bredere dekking. Er zijn geen zalen of sprekers nodig, maar alleen een digitaal apparaat en internet. Niemand is gebonden aan de planning van de docent, want de e-learning is altijd toegankelijk wanneer de cursist wil studeren. Medewerkers kunnen daarnaast ook modules opnieuw doen als zij daar behoefte aan hebben.

> > > E-learning laten maken voor jouw bedrijf? Neem contact op

E-learning voorbeelden bedrijven

Vanwege de voordelen van e-learning lieten stichting Not for Sale en sushirestaurant Mr. Sushi e-learning via Knowledge Monk maken. In deze twee e-learning voorbeelden is veel praktijkgericht leren toegepast, waar cursisten via interactieve tutorials vaardigheden aanleren.

Not for Sale

Stichting Not for Sale leidt voor de horeca- en beautysector mensen op die slachtoffer zijn van mensenhandel. Met de leerwerktrajecten geeft de stichting hen een nieuw perspectief op de toekomst. Knowledge Monk maakt hiertoe e-learning op maat. “Mensen ontdekken zichzelf, hun kwaliteiten en wat ze wel en niet fijn vinden”, aldus oprichter Toos Heemskerk van Not for Sale. “De e-learning sluit mooi aan op onze aanpak voor de deelnemers en past goed bij hun niveau. Het is een mooi geheel met video’s, vertalingen en compilaties.”

Lees meer

Mr. Sushi

Iedere nieuwe medewerker bij Mr. Sushi wordt met een onboarding programma klaargestoomd voor het werk. Het bedrijf heeft samen met Knowledge Monk het theoretische deel doorontwikkeld met een e-learning. “De e-learning bespaart ons enorm veel tijd”, vertelt Marlijn Gaastra, franchiseadviseur bij Mr. Sushi. “De interactieve tools, ervaring met informatieve video’s en de mogelijkheid tot toetsing sprak ons aan. We dachten direct dat dit bij onze medewerkers zou passen. Via een e-learning kunnen zij op een leuke manier kennis vergaren en via de toetsing is het ons duidelijk of medewerkers de basiskennis daadwerkelijk beheersen.”

Lees meer

E-learning voorbeelden zorg

Daarnaast zijn er diverse e-learning voorbeelden die particulieren (of bedrijven voor hun medewerkers) kunnen kopen om extra te leren over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld voor in de zorg. Denk aan de e-learnings verpleegkundig rekenen, verpleegtechnische handelingen, Wet zorg en dwang, dementie of handhygiëne.

Bekijk alle e-learningmodules voor de zorg

E-learning voorbeelden horeca

Ook voor de horeca zijn er tal van e-learningmodules ontwikkeld door Knowledge Monk. Voorbeelden hiervan zijn de e-learningmodules barista, haccp, sociale hygiëne, starten in de horeca en werken op het strand.

Bekijk alle e-learningmodules voor de horeca

E-learning laten maken Neem contact op

Lees ook:

E-learning: de beste cursussen en trainingen voor professionals

Online cursus: leren om te groeien in je vak