E-learning: de beste cursussen en trainingen voor professionals

Met e-learning doen professionals snel kennis en vaardigheden op in hun vakgebied. Maar wat is de betekenis van e-learning, welke voor- en nadelen hebben deze online cursussen en trainingen en welke e-learning modules zijn er zoal te volgen? Je leest er alles over in dit blog!

E-learning als training of cursus

De betekenis van e-learning is ‘electronic learning’. E-learning is een verzamelnaam voor leren via internettechnologie, bijvoorbeeld via een computer, smartphone of tablet. Cursisten volgen in een digitale leeromgeving een cursus, training of opleiding. Vaak heeft een e-learning veel video´s, animaties en opdrachten. Deze verrijken de leerstof door het op een andere, interactieve manier aan te bieden. Hiermee sluit een e-learning aan op de verschillende leerstijlen van cursisten.

Vaak kunnen cursisten binnen de e-learning communiceren met hun docenten en medecursisten. Soms vindt ook de toetsing plaats in de e-learning zelf.

Er zijn drie vormen hoe e-learning in onderwijs wordt toegepast:

  • Face-to-face onderwijs met digitale ondersteuning;
  • E-learning waarbij het onderwijs volledig op afstand plaatsvindt;
  • Blended learning als combinatie van face-to-face en online learning.

E-learning module

E-learning is een middel om iets te leren, bijvoorbeeld een vak, thema of competentie. Dit leerdoel wordt bereikt aan de hand van diverse kleinere leerdoelen. Soms is een e-learning module opgebouwd uit kleinere delen. Dit noem je microlearning. Dit zijn hele korte modules in een beveiligde omgeving. Deze microlearnings kunnen ook vaak los worden gebruikt op de werkplek om een bepaalde instructie of vaardigheid op te halen.

Ontdek alle modules op ons e-learningplatform

De voor- en nadelen van e-learning

E-learning kent net zoals de andere onderwijsvormen voor- en nadelen:

  • E-learning is flexibel. Met e-learning hebben cursisten altijd en overal toegang tot de leeromgeving. Door de modulaire opbouw, kunnen zij aan de slag met het lesmateriaal waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Zo leren cursisten in hun eigen tempo, waardoor snelle leerlingen minder tijd kwijt zijn aan e-learning dan bij klassikaal onderwijs.
  • E-learning vraagt digitale vaardigheden. Niet iedereen is vaardig met de computer of het gebruik van internet. Bij deze medewerkers (en misschien ook bij docenten) zal er weerstand zijn, terwijl e-learning een goede motivatie van cursisten vereist.
  • E-learning is speciaal afgestemd op de leerbehoefte van cursisten. Dit maatwerk zorgt voor motivatie en autonomie bij cursisten, ook omdat het aangepast is aan de leervoorkeuren van cursisten. Soms kan het leren zelfs adaptief zijn. Dat betekent dat een goede leerling automatisch moeilijkere leerstof krijgt aangeboden.
  • E-learning maakt het verrijken van de leerstof mogelijk, met bijvoorbeeld video’s, games, een digitale community en linkjes naar externe bronnen. Hierdoor kunnen cursisten zich het lesmateriaal beter eigen maken omdat het aansluit bij verschillende leerstijlen.

E-learning in de zorg

E-learning is erg populair onder zorgprofessionals. En dat is logisch. De zorg ontwikkelt zich razendsnel, er zijn talloze regels en het werk is complex. Medewerkers moeten dus continu leren om op de hoogte te blijven. De informatie in een e-learning wordt gebruikt voor het op peil houden van vakkennis en directe toepassing in de zorg. Denk aan de Wet zorg en dwang, verpleegkundig rekenen, HACCP of voedingsleer. Vaak krijgen zorgprofessionals na succesvolle afronding een certificaat en accreditatiepunten.

Bekijk onze e-learning modules voor de zorg

E-learning in de horeca

Net zoals in de zorg gebruiken ook veel horecaprofessionals e-learning om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het vak. Anderzijds is e-learning een ideaal middel om nieuwe medewerkers snel en efficiënt op te leiden, met bijvoorbeeld een inwerkprogramma. E-learning in de horeca gaat over onderwerpen zoals sociale hygiëne, werken in de keuken, starten in de horeca of barista.

Bekijk onze e-learning modules voor de horeca

Een e-learning maken

Een nieuwe e-learning maken vergt de nodige investeringen voor een organisatie. Het kost veel tijd en geld om een e-learning op maat te maken. Vaak ligt er al les- en beeldmateriaal. Sommige e-learning ontwikkelaars doen niets meer dan het uploaden van teksten die ook op papier hadden kunnen staan. De term e-learning lijkt daardoor soms onderhevig aan inflatie. Echt interactieve e-learning daagt de cursist uit, is leuk om te doen en is door het interactieve karakter wezenlijk anders dan leren uit een boek.

E-learning laten maken

Knowledge Monk ontwikkelt e-learning speciaal voor jouw bedrijf! Ben je op zoek naar een online cursus over een bepaald onderwerp of wil je een e-learning laten maken – bijvoorbeeld een online inwerkprogramma – voor jouw medewerkers? Onze e-learning ontwikkelaars denken graag met je mee.

Neem contact op