Not for Sale biedt slachtoffers van mensenhandel toekomst via opleiding

Stichting Not for Sale leidt voor de horeca- en beautysector mensen op die slachtoffer zijn van mensenhandel. “Met leerwerktrajecten geven wij hen een nieuw perspectief op de toekomst”, vertelt Toos Heemskerk van Not For Sale. E-learnings op maat zijn daartoe in de maak.

“De deelnemers van onze leerwerktrajecten zijn voornamelijk vrouwen en mannen die onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gekomen of slachtoffer zijn van bijvoorbeeld huiselijk geweld, arbeidsuitbuiting of prostitutie”, vertelt Heemskerk, die ook oprichter van Not for Sale in Nederland is. “De eigen waardigheid wordt in deze situaties totaal afgenomen. Deelnemers vinden zichzelf er niet toe doen óf alleen maar om geld voor de ander in te brengen. Vaak hebben ze geen idee wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Daarbij hebben ze dikwijls weinig scholing of scholing die in Nederland niet relevant is. Alles bij elkaar maakt hen heel kwetsbaar.”

Onderwijs is dé sleutel om hen uit die kwetsbaarheid te halen, aldus Heemskerk. “Het opent luikjes in de hersenen, omdat nieuwe kennis verrast en prikkelt. Mensen ontdekken zichzelf, hun kwaliteiten en wat ze wel en niet fijn vinden. Ze ervaren simpelweg wie zij zijn en dat er meer in het leven is dan uitbuiting.”

Bagage voor de arbeidsmarkt

Als de stichting mensen doorverwezen krijgt, komen zij in een leerwerktraject terecht. De deelnemers krijgen een oriëntatiecursus gericht op de horeca (retail, hospitality en HACCP) en beauty. Tegelijkertijd krijgen ze modules in lifeskills (burgerschap, computercursus, sociale vaardigheden, EHBO en administratie) om meer bagage te hebben voor de arbeidsmarkt. Daarna krijgen zij de keuze om een professionele cursus te volgen als barista, culinaire technieken of beauty.

>>> Ontwikkel e-learning op maat voor jouw bedrijf

Als laatste stap in het traject lopen de deelnemers stage in hun gekozen richting, bijvoorbeeld in één van de Dignita restaurants in Amsterdam, die aan Not for Sale gelieerd zijn. Honderd procent van de winst van de restaurants vloeit naar de stichting zodat zij het werk kan voortzetten. Het gehele leerwerktraject duurt ongeveer negen maanden met als slot de uitreiking van een certificaat.

“In dit leerwerktraject worden de deelnemers toegerust naar werk in samenspraak met dienst, werk en inkomen”, zegt Heemskerk. “Vaak is een gepaste werkplek ook van toepassing, en soms gaan de deelnemers terug naar land van herkomst of komen terecht in een AZC.”

E-learning als ondersteuning

Het leerwerktraject is een combinatie van fysieke lessen en een e-learning als theoretische ondersteuning. De kern is de fysieke lessen, vertelt Heemskerk. “Dit werkt stimulerend in de ontwikkeling, want het haalt de deelnemers uit hun isolement waarbij ze tegelijkertijd de taal leren en contacten opbouwen. Zo winnen zij het vertrouwen weer terug. De e-learning fungeert daarom als naslagwerk waarbij de deelnemers het geleerde thuis kunnen nalezen.”

De e-learning wordt momenteel op maat gemaakt in samenwerking met e-learningontwikkelaar Knowledge Monk. Heemskerk: “De inhoud van alle modules is er al, maar het krijgt nu ook onze eigen look and feel van de Dignita Academie. Knowledge Monk voegt daaraan hun waarden ‘doelgericht, leuk, creatief en keuzevrijheid toe. Zo sluit het mooi aan op onze aanpak voor de deelnemers en past het goed bij hun niveau. Het wordt een mooi geheel met video´s, vertalingen en compilaties.”

Wil je ook voor jouw bedrijf of organisatie e-learning op maat? We bespreken het graag!

Neem contact op