Online cursus: leren om te groeien in je vak

Om te groeien in je vak, heb je telkens nieuwe kennis nodig. Je kunt namelijk niet blijven teren op de kennis die je in jouw opleiding hebt opgenomen. Een online cursus is daartoe een ideaal middel: je kunt leren op jouw tijd, jouw plek, jouw tempo en jouw leerstijl.

Nieuwe vakkennis opdoen, kan op allerlei manieren. Blogs en vakbeurzen bieden bijvoorbeeld kennis speciaal voor jouw vak. Daarnaast zijn het internet en YouTube ook onuitputbare informatiebronnen. Vaak bieden werkgevers opleidingsmogelijkheden binnen en buiten de organisatie aan, waaronder een online cursus volgen.

Met online cursussen werk je gedegen aan je duurzame inzetbaarheid zonder dat afstand, tijdsplanning of een coronabesmetting roet in het eten gooit. Met een online cursus kun je leren waar en wanneer jij wilt. Je hoeft daarvoor geen dag vrij te plannen, een hardlooptraining te verzetten of tientallen kilometers te rijden.

Online cursus: wat is dat?

Een online cursus is ook wel een andere benaming voor e-learning. Dit is een verzamelnaam voor leren via internettechnologie, bijvoorbeeld via een computer, smartphone of tablet. Cursisten volgen in een digitale leeromgeving een cursus, training of opleiding voor een vak, thema of competentie. Vaak heeft een online cursus veel video´s, animaties en opdrachten. Deze verrijken de leerstof door het op een andere, interactieve manier aan te bieden. Zo sluit een online cursus aan op verschillende leerstijlen.

Bekijk de online cursussen van Knowledge Monk

Cursussen en microlearnings

Een online cursus omvat vaak één groot leerdoel waarbij je meer over een vakthema of onderdeel van je werk leert. Vervolgens is dit meestal opgeknipt in kleinere onderdelen, oftewel microlearnings. Dit zijn kortere modules waarbij je een nieuwe handeling leert. Deze microlearnings kun je ook los gebruiken op de werkplek om een bepaalde instructie of vaardigheid op te halen.

Er is steeds meer behoefte aan à la carte kennis, oftewel kennis op het moment en de plaats waar je dat nodig hebt, aldus Roland de Groot, directeur van Knowledge Monk. “Dat moet geen cursus zijn van een uur, maar snel vindbare, korte en overzichtelijke blokken. De kennis zit bij wijze in de broekzak.”

>>> Knowledge Monk maakt onderwijs leuk en makkelijk. Bekijk deze animatie maar eens!

Online cursussen voor de zorg en horeca

Online cursussen zijn razend populair onder zorgprofessionals en horecamedewerkers. En dat is logisch, want beide vakgebieden ontwikkelen zich snel en zijn continu onderhevig aan nieuwe wet- en regelgeving. Medewerkers moeten dus bijscholen om up-to-date te blijven. De informatie in een online cursus wordt gebruikt voor het op peil houden van vakkennis en directe toepassing in een vakgebied.

Voor zorgprofessionals kun je denken aan de Wet zorg en dwang, verpleegkundig rekenen, werken met HACCP en voedings- en allergenenleer. Voor horecamedewerkers wordt een online cursus vaak gebruikt als inwerkprogramma of voor onderwerpen zoals sociale hygiëne, werken in de keuken, starten in de horeca of barista.

Online cursussen voor de zorg Online cursussen voor de horeca

De voordelen van een online cursus

• Leren op eigen tempo
Door de modulaire opbouw, kun je aan de slag met het lesmateriaal wanneer jij daar behoefte aan hebt. Zo leer je in je eigen tempo, waardoor snelle leerlingen minder tijd kwijt zijn dan bij klassikaal onderwijs.

• Afgestemd op de leerbehoefte
Een online cursus is afgestemd op de leerbehoefte van cursisten. Dit maatwerk zorgt voor motivatie en autonomie, ook omdat de cursus is aangepast aan de leervoorkeuren van de deelnemers. Soms kan het leren zelfs adaptief zijn. Dat betekent dat een goede leerling automatisch moeilijkere leerstof krijgt aangeboden.

• Leerstof is verrijkt met video’s, games en linkjes
De leerstof in een online cursus is vaak verrijkt met bijvoorbeeld video’s, games, een digitale community en linkjes naar externe bronnen. Hierdoor sluit de leerstof aan bij verschillende leerstijlen en kun je de stof beter eigen maken.

Online cursussen speciaal voor jou

Ben je op zoek naar een online cursus over een bepaald onderwerp of wil je een e-learning laten maken – bijvoorbeeld een online inwerkprogramma – voor jouw medewerkers? Onze e-learningontwikkelaars denken graag met je mee!

E-learning laten maken Neem contact op

Lees ook:

E-learning: de beste cursussen en trainingen voor professionals