Opfrisleren met microlearnings

Ik heb onlangs een vaatwasser besteld. De oude was stuk. Ik had al eens gezien hoe je een vaatwasser inbouwt en zo moeilijk kon het toch niet zijn. Uiteindelijk zat ik met een losse vaatwasser, een keuken met een lege ruimte, een hoop gereedschap en een aantal losse onderdelen die ik niet thuis kon brengen. Gelukkig bood YouTube uitkomst. In een kort filmpje werd uitgelegd hoe ik dit type vaatwasser moest monteren.

Wat YouTube biedt aan hobbyisten en vakmensen, zijn microlearnings over bijna ieder onderwerp. Dit is de manier waarop veel mensen tegenwoordig leren. “We zoeken het op als we het nodig hebben.” Leren met YouTube heeft een aantal voordelen en ook zeker een aantal nadelen. Die bespreek ik hier en ik leg ook uit hoe microlearnings zo kunnen worden aangeboden dat de nadelen wegvallen.

Just in time

In plaats van ons hoofd gedurende een opleiding vol te stampen met informatie, die snel veroudert, zoeken we actuele informatie op als we het nodig hebben. We hoeven niet allerlei informatie te onthouden die we misschien nooit nodig hebben. In plaats daarvan leren we op school de basisprincipes die nodig zijn om een uitleg goed te begrijpen en de juiste werkwijze toe te passen. Ik moet dus voor mijn vaatwasser wel weten hoe ik een schroef vast moet draaien en waarmee ik dat doe. Waar de schroef in moet leer ik ‘just in time’ via internet.

Beschikbaarheid

YouTube is altijd en overal beschikbaar. Kennis in ons hoofd wordt sleets als ik het niet vaak genoeg gebruik. We weten niet meer zeker hoe het ook alweer ging. De kennis op YouTube is nu beschikbaar en actueel, mits ik het juiste filmpje kies.

Betrouwbaarheid

Een nadeel van YouTube is wisselende betrouwbaarheid. Hoe weet ik zeker dat ik het juiste filmpje kies? Niet alles wat op internet staat is waar. Als je in een organisatie werkt, kun je je vaak niet veroorloven om blind op een YouTube filmpje te vertrouwen. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt en je moet iemand een injectie geven, dan moet het wel goed gaan. Die zekerheid biedt YouTube niet.

Certificering

Soms is het van belang dat er geregistreerd wordt dat je een opleiding of cursus hebt gevolgd en goed afgerond. Daar hoort misschien ook wel een toets bij. Die service verleent YouTube niet.

Beheersbaarheid

Als werkgever wil je er zeker van zijn de je medewerkers de juiste uitleg krijgen. Je wilt ook kunnen controleren of ze dit begrijpen voordat ze bepaalde werkzaamheden gaan uitvoeren. Dit is niet te doen als mensen het helemaal zelf uitzoeken op internet.

 

Al met al blijkt het leren via internet vaak een hele goede oplossing te bieden in de privésituatie. Als werkgever wil je echter zeker weten dat je medewerker de juiste informatie krijgt aangereikt. Daarvoor bestaan microlearnings. Dit zijn hele korte modules in een beveiligde omgeving. Daarin wordt kort de informatie uitgelegd en getoetst of deze goed begrepen is. Als dat het geval is, wordt dit geregistreerd en kan de medewerker direct aan de slag. Microlearnings kunnen heel goed op de werkplek worden gevolgd met de smartphone.

Knowledge Monk start binnenkort met een hele serie microlearnings voor Verzorgenden. Alle verpleegtechnische vaardigheden en voorbehouden handelingen worden kort en duidelijk uitgelegd.

 

Heb je interesse in onze microlearnings of e-learningmodules?

Neem contact op