Onboarding: e-learning een uitkomst als inwerkprogramma nieuwe medewerkers

Veel organisaties verwelkomen nieuwe collega’s via onboarding. E-learning speelt daarin een steeds grotere rol. Door de onboarding cursus digitaal aan te bieden, brengen bedrijven hun informatie via een interactieve manier over. Niet alleen zijn nieuwe medewerkers hierdoor binnen een kort tijdsbestek up and running, onboarding via e-learning brengt nog veel meer voordelen met zich mee.

Onboarding programma als toegevoegde waarde voor bedrijven

Onboarding is het proces waarin nieuwe medewerkers ‘aan boord’ komen van een organisatie en hierin zo goed mogelijk wegwijs worden gemaakt. Door dit inwerkprogramma op de juiste manier aan te pakken, dragen bedrijven eraan bij dat medewerkers vanaf het begin betrokken en tevreden zijn binnen het team. Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom een onboarding programma essentieel is voor zowel de werkgever als de werknemer.

Zo zijn de eerste dagen en weken van een nieuwe medewerker cruciaal voor het vormen van een beeld van de organisatie. Zet je een gestructureerd onboarding programma op, dan laat je een positieve eerste indruk achter. Dit verhoogt de motivatie van nieuwe collega’s. Ook zorgt een goed inwerkprogramma ervoor dat nieuwe medewerkers sneller productief zijn. De organisatie voorziet ze immers van de nodige training, informatie en middelen om hun taken correct en efficiënt uit te voeren. Bovendien verhoogt een effectief onboarding programma de kans op het behouden van talent. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen in hun eerste dagen bij een nieuwe werkgever zijn geneigd langer bij een organisatie te blijven.

>>> Online onboardingprogramma laten maken

Onboarding, e-learning en de voordelen hiervan

Werd een inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers voorheen nog veelal mondeling uitgevoerd, met de digitale middelen van tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden voor onboarding. E-learning is daar een mooi voorbeeld van. De online manier van het wegwijs maken van medewerkers, bijvoorbeeld met e-learning van Knowledge Monk, brengt verschillende voordelen met zich mee:

1. Op maat gemaakt
Een online inwerkprogramma wordt volledig aangepast aan de specifieke behoeften en aan de cultuur van een organisatie. Dit maakt de training zeer effectief, doelgericht en relevant.

2. Interactief
Met interactieve modules wordt e-learning boeiend en stimulerend. Dit helpt de nieuwe medewerkers om informatie beter vast te houden én om hun betrokkenheid bij het bedrijf te verhogen.

3. Toegankelijkheid
E-learning geeft mensen de kans om op hun eigen tempo te leren, op een moment dat het hen het beste uitkomt. Dit is met name handig voor organisaties met verspreide teams of externe medewerkers.

4. Evalueren van prestaties
Onboarding e-learningplatforms bieden werkgevers de mogelijkheid om de voortgang van hun medewerkers bij te houden en hun prestaties te evalueren. Hiermee kunnen organisaties zien welke onderdelen van de training goed worden begrepen en waar eventueel extra ondersteuning nodig is.

Inwerkprogramma nieuwe medewerkers bij Mr. Sushi

Een mooi voorbeeld van een geslaagde toepassing van ‘onboarding e-learning’ is te vinden bij Mr. Sushi. Knowledge Monk ontwikkelde een online inwerkprogramma voor deze opdrachtgever en stemde het volledig af op de bedrijfsprocessen, producten en servicestandaarden van de organisatie. Zo bevat het onboarding programma interactieve modules over onder meer voedselveiligheid, klantenservice en bestelprocessen.

Met deze e-learning gaan nieuwe medewerkers van Mr. Sushi zelfstandig door de modules heen. Vervolgens leggen ze een toets af om inzicht te krijgen in hun opgedane kennis uit de onboarding. E-learning draagt er op deze manier aan bij dat werknemers zich bij Mr. Sushi snel op hun gemak voelen en hun bijdrage kunnen leveren aan het team.

Bent u ook geïnteresseerd in een op maat gemaakt online onboarding programma van Knowledge Monk?

Neem contact op

Lees ook:

E-learning maken voor medewerkers: zo doe je dat

Microlearning: betekenis, voordelen en voorbeelden