NVWA: horeca moet klanten veel beter informeren over allergenen

Er valt in de horeca nog veel te verbeteren in het verstrekken van informatie over allergenen. Inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzen uit dat 60 procent van de bijna 13.000 gecontroleerde bedrijven in retail, ambacht en horeca hun klanten niet goed informeert over de allergenen die in het gerecht of product aanwezig zijn.

Allergeneninformatie is sinds 2021 een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij onder meer de horeca en zorginstellingen. Allergenen zijn eiwitten in voedingsmiddelen die bij sommige mensen allergische reacties opwekken. Deze allergische reacties kunnen soms ernstig tot zelfs levensbedreigend zijn. Voorbeelden van allergenen zijn noten, gluten, melk en ei. Aanbieders van levensmiddelen zijn daarom verplicht om schriftelijk of mondeling kenbaar te maken welke allergenen zich in hun producten bevinden.

Ontdek de online cursus Allergenenleer

Allergenen: horeca moet aan de bak

De cijfers van 2021 en 2022 zijn niet volledig vergelijkbaar door minder uitgevoerde inspecties tijdens de COVID-pandemie. Desondanks is het duidelijk dat er in het afgelopen jaar weinig vooruitgang is geboekt in het correct vermelden van allergenen. Zo blijkt dat zes op de tien bedrijven hun klanten niet op de juiste manier informeert.

>>> Lees ook: Dit moet je als professional weten over allergenen

Waar binnen de sectoren ambacht, retail en de zorg respectievelijk 48%, 38% en 65% van de organisaties aan de voorwaarden voldoet, ligt dit percentage in de horeca op 41%. Dit is een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder (35%), maar het neemt niet weg dat er ook voor de horeca werk aan de winkel is. Naast dat bedrijven die niet aan de wettelijke eisen voldoen te maken kunnen krijgen met voedselveiligheidsrisico’s, wordt er handhavend tegen hen opgetreden en zijn er maatregelen opgelegd in de vorm van schriftelijke waarschuwingen of boetes.

E-learning Allergenenleer

Accurate kennis over allergenen is binnen sectoren als de horeca en zorg dus van groot belang. Onze e-learning Allergenenleer biedt uitkomst. In deze online cursus leer je alles over de veertien belangrijkste allergenen, over voedselallergieën en over de wetgeving rondom dit onderwerp. Volg de cursus op je eigen tempo en ontvang na afronding het bijbehorende certificaat.

Wil je meer weten over de e-learning Allergenenleer of wil je hiervoor aanmelden?

Naar de e-learning Allergenen Bekijk alle cursussen voor de horeca