Hoe kom ik op tijd aan voldoende goede medewerkers?

Zodra de zon weer gaat schijnen en het wat langer licht blijft, is het niet langer te houden. Nederland gaat naar buiten, er ontstaan spontaan feestjes in parken en de stranden lopen vol. De horeca biedt dan dé oplossing voor georganiseerd genieten. De regering kan niet heel veel langer om opening van de terrassen heen. En dan krijgen we het allemaal hartstikke druk, net nu we ons personeelsbestand vaak tot een minimum hebben teruggebracht. Dat is het moment waarop veel horecabedrijven snel flexibel personeel nodig hebben. Dat zijn vaak studenten en scholieren. Leuke jonge mensen, maar hoe kom je eraan en hoe werk je ze in?

Tip 1

Maak eerst een goed bedrijfsprofiel: Beschrijf wat voor bedrijf je bent, welk concept je hanteert, hoe groot je bent, hoe je bent georganiseerd, et cetera.

Tip 2

Beschrijf heel duidelijk je bedrijfscultuur. Hoe gaan jullie met elkaar om? Hoe ga je met gasten om? Wat is de sfeer: vriendschappelijk, formeel, los, zakelijk?

Tip 3

Maak op basis van je bedrijfsprofiel een duidelijk functieprofiel. Wie zoek je, wat is je doelgroep? Waar moet je warm van worden, wat moet iemand kunnen, wie past bij het team, wat moet iemand al kunnen en weten? Probeer met een aantal collega’s de seizoenskracht te omschrijven die jullie er graag bij hebben.

Tip 4

Besteed weinig aandacht aan ervaring en vaardigheden. Hanteer liever het motto: ‘We hire the smile, we teach them the skills’.

Tip 5

Zoek binnen je medewerkersbestand naar mensen die passen in het profiel dat je hebt opgesteld. Vraag ze waar ze uithangen, wat ze belangrijk vinden in een baan, welke social media ze gebruiken, wie ze volgen, hoe ze aangesproken willen worden.

Tip 6

Bepaal aan de hand van tip 5 hoe je potentiële collega’s gaat benaderen.

Tip 7

Laat de medewerkers uit tip 5 zorgen voor de promotie op hun social media. Zij zijn daar vaak veel beter in dan jij. Zij hebben ook een vriendennetwerk waar jij iets aan hebt.

Tip 8

Als je aanmeldingen hebt, organiseer dan een speeddate waarin je iedereen korte gesprekken laat voeren. Laat de sollicitanten vervolgens met elkaar een groepsopdracht doen. Daarin wordt duidelijk hoe ze zich presenteren in een groep, hoe sociaal ze zijn, of ze initiatief nemen, et cetera.

Tip 9

Bestel de online cursus “Starten in de horeca”, “Starten op het strand”, of “Werken in de keuken en zorg ervoor dat je medewerker deze succesvol afrondt voor de eerste werkdag. Steek op de eerste werkdag energie in een goede ontvangst en een aantal taken die de nieuwe medewerker kan oppakken, zodat jullie beiden een goed gevoel overhouden aan de eerste werkdag.

Tip 10

Zorg ervoor dat je medewerkers bij je blijven. Zorg voor een goede werksfeer, wees consequent, complimenteer, betaal goed en op tijd. Kortom: houd de achterdeur dicht.

 

Wil je dat jouw horecapersoneel op een leuke manier en snel wordt bijgeschoold?

Bekijk onze e-learningmodules voor de horeca of neem contact op