Personeelstekort dreigt in de Horeca

Aan het begin van 2021 een waarschuwing vol optimisme!

Lieve allemaal! Horeca-ondernemers en Managementtrainers, podiumbouwers en museumdirecteuren, winkeliers en cateraars!

Laat u niet in slaap sukkelen door het vacuüm van nu. Start met de voorbereidingen op volgend jaar, anders treft u hetzelfde lot als de GGD: tekorten aan personeel, materiaal, inspiratie en vooral: een plan.

Ik hoor u denken ‘maar iedereen roept dat het pas in de zomer weer een beetje normaal wordt’. Ik voorspel u anders: als wij de kwetsbaren eenmaal ingeënt hebben en de IC’s dus niet meer volstromen dan zal de consument niet meer te houden zijn.

De waarschuwende vinger van Rutte, de frontberichten van Ernst Kuipers en ook de nuchtere boodschappen van goedlachse Gommers zullen niet meer in staat zijn om de onbedwingbare drang naar vrijheid en genot in te dammen. De consument heeft dan al een jaar opgesloten gezeten, zich bekneld en ellendig gevoeld, heeft geen geld kunnen uitgeven én jazeker, heeft een stuwdam aan vakantiedagen opgebouwd. Als koeien die in het voorjaar weer de wei in mogen zal de consument zijn vrijheid willen vieren en zich onbeschaamd storten in een bacchanaal van lust en koopdrift. Met een welgemeend ‘Ik heb dit verdiend’ stort men zich in een zee van uitgestelde lunches, wijntjes en citytrips.

In het derde kwartaal van 2020 veerde de economie al met een ongekende 7% op. Dat in een tijd dat de evenementenbranche nog compleet stillag, de cultuur en horeca slechts beperkt mochten opereren en de gehele maatschappij nog op 1,5 meter van elkaar moest blijven. Wat denkt u dat er straks gebeurt als de perceptie van gevaar grotendeels geweken is, als de onheilspellende berichten uit de kranten verdwijnen? Ik vind dat elke vergelijking met de oorlog mank gaat, maar het zal zeker gevierd worden als een bevrijding. Misschien zelfs met bijbehorende babyboom. Ik voorspel u economische groei met dubbele cijfers!

Wat ik u ook voorspel is een enorm personeelstekort… Wat zegt u? Jazeker, een personeelstekort. De opverende economie zal namelijk een enorme druk leggen op alle uit de winterslaap komende bedrijven. Die moeten als de wiedeweerga alles weer opstarten: voorraden, trainingen, personeelswerving en vooral weer wennen aan gewoon ‘open zijn’. Dat in een periode waarin de werknemer zijn stuwmeer van vakantiedagen gaat opnemen om toch nog even twee weken van de sneeuw te genieten in april. Want ook dat hebben we verdiend na dit rotjaar!

Het is een heel optimistisch beeld ik weet het. Maar zoals met alles, geldt ook voor een plan: je kunt er beter méé, dan òm verlegen zitten.

Bereidt u voor, het wordt een topjaar!

Veel gezondheid in 2021!

Tekst Kia van der Laan Bagels & Beans den Haag