Het ontstaan van goede handhygiëne

Handen wassen is een makkelijk toe te passen maatregel om verspreiding en besmetting met ziektekiemen tegen te gaan. Maar hoe heeft men eigenlijk ontdekt dat handen wassen daarin zo effectief is?

Sterfgevallen door kraamvrouwenkoorts

In de 19e eeuw overleed een aanzienlijk deel van de vrouwen op hun kraambed aan kraamvrouwenkoorts. Hoe dat kwam, wisten de artsen niet. De hongaarse arts Ignác Semmelweis ontdekte de oorzaak toen hij werkte in het Allgemeines Krankenhaus (AKH) in Wenen.
Het Weense ziekenhuis kende twee afdelingen binnen de kraamkliniek. Op de eerste afdeling werkten artsen en studenten, op de tweede afdeling begeleidden vroedvrouwen de bevalling. Opmerkelijk was dat op de eerste afdeling meer vrouwen overleden aan kraamvrouwenkoorts dan op de tweede. Hoewel er autopsie gepleegd werd op elk lichaam van een overleden patient, bleef onduidelijk wat de sterfte veroorzaakte. Semmelweis vroeg zich af hoe het kwam dat het aantal sterfgevallen van beide afdelingen zo verschilde.

Besmetting door “lijkenstof”

Hij ontdekte de oorzaak van dat verschil bij toeval toen Jakob Kolletschka, zijn collega en vriend, zich tijdens een autopsie in de arm sneed en overleed aan de daardoor ontstane infectie. Het autopsierapport vertoonde grote gelijkenissen met die van de aan kraamvrouwenkoorts overleden vrouwen. Semmelweis wist bijna zeker dat “lijkstof” van de lichamen uit de autopsiekamer de oorzaak was van kraamvrouwenkoorts. Na een lijkschouwing wasten artsen hun handen niet of alleen met water. De vroedvrouwen kwamen nooit in aanraking met lijken. Semmelweis had het verschil tussen de afdelingen gevonden.
Vanaf dat moment liet hij de artsen voor het betreden van de kraamafdeling hun handen wassen met bleekwater, water en chloor. Het aantal vrouwen dat overleed aan kraamvrouwenkoorts daalde drastisch.

Handhygiëne anno nu

Tegenwoordig is het heel gewoon dat artsen en zorgverleners zorgen voor een goede handhygiëne. Maar de noodzaak van goed je handen reinigen geldt voor iedereen. Het is de beste remedie tegen verspreiding van en besmetting met ziektekiemen.

Wil je alles weten over een goede handhygiëne, zodat je je eigen gezondheid en die van de mensen in je omgeving beschermt? Dan is deze online cursus Handhygiëne perfect voor jou! Je leert hoe je besmettingen met virussen of bacteriën kunt voorkomen door alle stappen van een goede handhygiëne op een leuke manier te leren.

  • interactieve module met animaties, video’s, magazines en leuke opdrachten
  • binnen 30 minuten ben je een expert op het gebied van handhygiëne

Klik hier om naar onze webshop te gaan.