Handen wassen tegen Coronavirus

Het Coronavirus slaat woest om zich heen. Volgens de WHO is er nog geen sprake van een pandemie. Kalmte en paniek staan tegenover elkaar. Wat de een overdreven maatregel vindt, gaat de ander niet ver genoeg. Wat kun je zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken?

Geen post uit China

Veel mensen vragen zich af of ze nog wel post uit China kunnen ontvangen. Wie weet zit het Coronavirus er wel in. Volgens het RIVM is dat niet mogelijk. Het verspreidt zich via mensen en dieren en kan niet overleven buiten het lichaam. De kans dat voorwerpen zoals brieven of pakjes gevaarlijk zijn is dus vrijwel nihil.
Maar als het van mens op mens overdraagbaar is, moeten we dan niet een mondkapje dragen? Dat is geen gekke gedachte. Maar het gebruik ervan luistert heel nauw. Het werkt alleen als je speciale mondkapjes gebruikt die goed over neus en mond sluiten en die je regelmatig verwisselt. Dat is in het dagelijks leven haast niet te doen.

Maatregelen die werken

Wat kun je dan wel doen? Het eten van knoflook of het smeren van sesamolie op je lichaam, waaraan sommigen een antivirale werking toeschrijven, hebben geen zin, aldus de WHO.

Wat wel helpt is hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en gebruik maken van papieren zakdoekjes. De simpelste en meest effectieve manier om een virus, en ook bacteriën, buiten de deur te houden is een goede handhygiëne. Oftewel op de juiste manier en met de juiste middelen je handen wassen.
Regelmatig je handen wassen voorkomt dus de verspreiding van ziekteverwekkers. De meesten onder ons zullen dat zeker doen na een toiletbezoek, of voor het (klaarmaken van) eten. Maar denk er bijvoorbeeld ook aan om je handen te wassen na contact met dieren, na het buiten spelen, bij het verzorgen van een zieke, het verschonen van een kind of het snuiten van je neus. Niezen of hoesten in je hand? Handen wassen!

Hoe was ik mijn handen?

Hoe was je op de juiste manier je handen? Zorg dat je sieraden af doet en volg de volgende stappen.

  1. Maak je handen goed nat.
  2. Gebruik vloeibare zeep.
  3. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en over de vingertoppen. Doe dit lang genoeg.
  4. Was ook je polsen.
  5. Spoel je handen goed af met stromend water.
  6. Droog je handen goed af, ook tussen de vingers. Met een schone handdoek of papieren doekjes.

Geen water en zeep in de buurt? Dan kun je ook gebruik maken van handalcohol of alcoholgel. Tenminste, als je handen niet zichtbaar of niet voelbaar vies zijn.

Goede handhygiëne helpt

Handen wassen loont. Het is een makkelijk toe te passen maatregel niet alleen om verspreiding en besmetting van het coronavirus tegen te gaan, maar van alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Besmetting helemaal voorkomen is lastig, maar een goede handhygiëne helpt wel.