Dementie in de zorg: hoe ga je ermee om?

Dementie heeft een grote invloed op het leven van mensen met dementie, hun nabije omgeving maar ook op zorgprofessionals. Wat is dementie, welke vormen van dementie zijn er en hoe kun je dementie in de zorg herkennen? We zetten het voor je op een rij.

Wat is dementie?

Dementie is een chronische hersenaandoening die ervoor zorgt dat het geestelijk functioneren geleidelijk achteruitgaat. Deze aandoening begint met het steeds vaker vergeten van kleine dingen en details. Dit wordt langzaamaan meer waardoor er stoornissen ontstaan in het korte- en langetermijngeheugen. Een bijkomstig gevolg is dat cruciale vaardigheden als slikken, lopen, eten, wassen en het herkennen van personen en voorwerpen verloren gaan.

Het is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte. Daarom roept dementie vaak vragen op. Voor zorgprofessionals is het van belang om te weten wat het is, hoe je dementie kunt voorkomen en hoe het wordt behandeld. Wist je bijvoorbeeld dat het helpt om in korte zinnen te praten? Dan kunnen mensen met dementie het beter onthouden. In de mini-learning ‘Wat is dementie?’ krijg je meer tips en informatie over dit onderwerp.

Naar de mini-learning Wat is dementie?

Vormen van dementie

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze progressieve ziekte zorgt ervoor dat mensen dingen steeds minder goed kunnen onthouden en begrijpen. Ruim twee derde van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Daarnaast zijn er nog andere vormen. Denk bijvoorbeeld aan Parkinson. Hetgeen ze gemeen hebben, is dat de oorzaak in de hersenen ligt. Over de meest voorkomende vormen van dementie leer je alles in de minilearning ‘Soorten dementie’.

Naar de mini-learning Soorten dementie

Herkennen van dementie

Het herkennen van dementie is per persoon verschillend. Voor zorgprofessionals is dit belangrijk om te weten, omdat de eerste verschijnselen niet altijd hetzelfde zijn. Vergeetachtigheid is een voor de hand liggend symptoom van dementie. Taalproblemen is een ander symptoom; als het moeilijker wordt om met iemand een gesprek te voeren, kan het zijn dat iemand dementie heeft. Zo zijn er nog vele andere symptomen die dementie als oorzaak kunnen hebben. In de minilearning ‘Herkennen van dementie’ leer je over de meest voorkomende symptomen van dementie.

Naar de mini-learning Herkennen van dementie

Online cursus Basiskennis dementie in de zorg

Knowledge Monk heeft de drie bovengenoemde microlearnings gebundeld in de online cursus ‘Basiskennis dementie’. Hiermee leren zorgprofessionals in ongeveer drie uur tijd de belangrijkste informatie over dementie, op een interactieve manier en inclusief drie certificaten voor elke afgeronde microlearning.

>>> Basiskennis dementie Neem contact op

Lees ook:

Microlearning: betekenis, voordelen en voorbeelden

Alle online cursussen voor de zorg