De voordelen en nadelen van e-learning

Er bestaan verschillende manieren om je medewerkers op te leiden. E-learning heeft de laatste decennia een flinke opmars gemaakt. Waarom zou je voor deze manier van onderwijs kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van e-learning? Als specialist in het ontwikkelen van online leeromgevingen delen we als Knowledge Monk hierover graag onze kennis.

E-learning is een breed begrip. Het staat voor ‘leersituaties waarbij de mogelijkheden van internettechnologie worden gebruikt’. Cursisten kunnen overal en wanneer ze willen aan de slag met de leerstof, zolang ze maar een device en een internetverbinding hebben.

E-learning: de voordelen op een rij

Wil je als organisatie medewerkers bijscholen over een bepaald onderwerp of inwerkprogramma, dan kan e-learning uitkomst bieden. De leermethode staat vaak op zichzelf, maar kan ook gebruikt worden als aanvulling op andere vormen van onderwijs. We hebben de voordelen van een online cursus voor je op een rij gezet.

  • Keuzevrijheid: gebruikers kunnen er altijd en overal mee aan de slag – mits zij over internetconnectie beschikken;
  • Herhaalbaar: de stof is gemakkelijk nog eens door te nemen op een later tijdstip;
  • Interactief: gebruikers hebben zelf invloed op hun leerproces, omdat ze in de e-learning worden getriggerd om proactief in actie te komen;
  • Lage kosten: Een e-learningmodule hoef je maar één keer te (laten) maken. Daarna heb je geen trainer of docent meer nodig. Bovendien hoef je je medewerkers niet van de werkvloer te halen om ze hun opleidingen of cursussen te laten volgen;
  • Directe beloning: e-learning biedt de mogelijkheid om gebruikers direct te belonen voor inzet en succes;
  • Leuk: deze online manier van onderwijs kan veel verschillende werkvormen bevatten. Denk aan video, spelletjes, quizzen en animaties.

Met al deze voordelen is het niet verrassend dat meer en meer organisaties gebruikmaken van e-learning om hun medewerkers bij te spijkeren.

Zelf e-learning maken? Ontvang de gratis whitepaper

De nadelen van e-learning

Maar naast alle voordelen brengt e-learning ook een aantal nadelen met zich mee. Zo kan e-learning door gebruikers soms als erg vrijblijvend worden ervaren. Dit houdt ze tegen om er aan te beginnen, of ze maken het niet af. Ook wordt e-learning wel eens als ‘saai’ gezien: de enige interactie is dan vaak dat gebruikers door (veel te volle) slides heen moeten klikken. De e-learning voelt dan aan als een boek achter glas.

Daarnaast hebben veel systemen onvoldoende mogelijkheid om te controleren of deelnemers de modules ook echt met succes volgen. En tenslotte mist er in e-learning vaak nog een vertaling naar de werkvloer, de fysieke actie. Er wordt dan van gebruikers verwacht dat ze alsnog veel oefenen in de praktijk.

Knowledge Monk: e-learningspecialist voor leren op maat

Knowledge Monk gelooft dat leren essentieel is voor iedereen. Of je nu voor een bedrijf werkt of nog studeert: persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling heeft voor ons prioriteit. En door het leren leuk te maken, bijvoorbeeld door interactie en beloningselementen toe te voegen, volgen deelnemers onze online cursussen met plezier.

Als e-learningspecialist ontwikkelt Knowledge Monk interactieve online cursussen op maat over een grote diversiteit aan onderwerpen. Knowledge Monk stemt de e-learning helemaal af op de wensen van de opdrachtgever: je krijgt precies wat je wilt en nodig hebt. Eén ding is zeker: na het afronden van ons e-learningprogramma weten deelnemers alles wat ze moeten weten over een bepaald onderwerp.

Meer over maatwerk e-learning Neem contact op

Lees ook:

Onboarding: e-learning een uitkomst als inwerkprogramma nieuwe medewerkers

E-learning maken voor medewerkers: zo doe je dat