120 voedingsassistenten Adrz frissen kennis op via online cursus

Alle voedingsassistenten van Adrz volgen in 2022 een online cursus om hun kennis op te vijzelen. Zo heeft iedereen weer dezelfde kennis omtrent eten en drinken in het ziekenhuis met drie locaties in Zeeland. De online cursus Voedingsassistent is door Knowledge Monk op maat gemaakt. “Nu is het echt onze cursus”, aldus Patricia Bongaarts, projectmedewerker facilitaire services.

“Als je kijkt naar de functieomschrijving van voedingsassistenten staan daar niet veel opleidingseisen en verdere criteria in”, vertelt Bongaarts. “Het gaat voornamelijk over de fysieke belasting van medewerkers. Ze moeten immers veel meters maken op de afdeling, vaatwassers in- en uitruimen en dienbladen dragen. Maar wij willen dat voedingsassistenten wel een bepaalde basiskennis en inzicht in werkprotocollen hebben.”

Dezelfde kennis voor iedereen

Afgelopen jaar was het daarom tijd om die kennis weer op te frissen. Alle 120 voedingsassistenten van Adrz gaan de online cursus Voedingsassistent van Knowledge Monk en zusterbedrijf Threewise zorgacademie volgen, vertelt Bongaarts. “We vinden het belangrijk dat iedereen – ook degene die één keer in de twee weken een weekend werkt – dezelfde basiskennis heeft. Het gaat dus om de weekendmedewerkers, 0-urencontracten en medewerkers die parttime en fulltime werken.”

Bekijk de online cursus Voedingsassistent

De cursus behandelt algemene kennis over voedingsleer, dieetleer, allergenenleer, infectiepreventie, HACCP, feedback geven, communicatie en gastvrijheid. Bongaarts: “Specifieke kennis krijgen de voedingsassistenten op de afdelingen zelf, bijvoorbeeld hoe je voeding aanbiedt op de afdeling geriatrie of maagdarmafdeling. We wilden de kennis zo algemeen mogelijk houden, zodat alles relevant en interessant is voor de cursisten.”

Cursus thuis of op het werk volgen

De pilotgroep is erg enthousiast en heeft de cursus inmiddels succesvol afgerond. Wel hadden sommige medewerkers moeite met het onderdeel allergenenleer, vertelt Bongaarts. “De kennis daarover gaat vrij breed en diep in de cursus, gaf ook diëtiek aan. Vooralsnog laten we het zo, maar als meerdere voedingsassistenten over dit onderdeel struikelen, passen we het mogelijk aan.”

‘Iedereen kan de cursus doen waar en wanneer hij of zij wil’

De pilotgroep fungeert nu als ambassadeur om de andere collega’s warm te krijgen voor de cursus. Die mogen binnenkort beginnen en hebben tot eind 2022 de tijd. Zij mogen zelf bepalen of ze de cursus thuis of op het werk doen. “De uren worden betaald nadat de cursus succesvol is afgerond. Op deze manier kan iedereen de cursus doen waar en wanneer hij of zij wil”, licht Bongaarts toe.

voedingsassistent

Een voedingsassistent aan het werk in het Adrz.

Maatwerktraject

Voor het bijbrengen van de kennis en kunde aan voedingsassistenten, zocht Adrz een partij die dit op een goede en passende manier kan doen. Bongaarts: “In een eerder project hadden we al goede ervaringen opgedaan met Threewise zorgacademie en Knowledge Monk (zusterbedrijven, red.). Dus kwamen we weer terug bij hen.”

Ontdek alle e-learningmodules voor de zorg

Het proces verliep fijn, zegt ze. Zo werd input vanuit infectiepreventie, diëtiek en logopedie verwerkt in de cursus. “Voor handhygiëne hebben wij bijvoorbeeld een ander protocol. Het was heel fijn dat we dit naar onze wens konden aanpassen. Ook logopedie wilde meer landelijke en internationale richtlijnen voor gemalen voedsel benoemen. Door dit maatwerktraject is het echt onze cursus geworden”, vertelt Bongaarts. “Soms had ik het gevoel dat we heel kritisch waren omdat we zoveel personalisaties wilden. Maar Knowledge Monk gaf nooit dat gevoel. Integendeel, het contact is vertrouwd en laagdrempelig.”


Wil je ook voor jouw organisatie e-learning op maat? We bespreken het graag!

Neem contact op

Lees ook:

Eindeloos leren met MyMonk voor facilitair personeel ViVa! Zorggroep

3 gesprekstechnieken in de zorg voor goede communicatie